Vintage

Vintage är en engelsk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet. Ordet härstammar från latinet[1], där det betyder vinskörd (vin-tid). Via franska och medelengelska har ordet fått utökad betydelse såsom "gammal fin kvalitet" och "gammal fin årgång". Termen vintage är etablerad för vin som är lagrat och oftast gjort på de bästa druvorna (på svenska årgångsvin). Ursprungligen syftade termen enbart på vin, men har senare kommit att användas även om andra typer av varor, såsom bilar (särskilt från åren mellan världskrigen, till skillnad från äldre som kallas veteranbilar), musik och musikinstrument, böcker, filmer och så vidare.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal. Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär. I USA förekommer det att kläder från ”grunge-eran” säljs som 1990-talsvintage.

På auktionssajter som till exempel E-bay och Tradera används termen vintage ibland felaktigt som synonym till retro och repro vid klädförsäljning. Detta är dock missvisande, eftersom begreppet retro innebär att plagget förvisso är av äldre produktion, men inte behöver vara av bättre tillverkning eller Haute Couture, och repro innbär att ett plagg är nyproducerat i en tidigare tidstypisk stil (exempelvis 1960-talsinspirerade klänningar eller förkläden i 1950-talsstil). Till exempel kan ett nyproducerat plagg som säljs i en klädesbutik inte vara vintage, men kan däremot vara repro eller ”vintage-inspirerat” kontra ”retro-inspirerat”.

Noter

  1.  SR-Vetenskapsradion-Språket, tisdag 19 augusti 2008, kl.13:20

Läs mer om:
Retro
Stylist
Haute couture
Accessoar

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar