Second hand

Begagnade varor kan du till exempel köpa i en butik, på auktion eller på Internet. Var noga med att kontrollera om du köper av ett företag eller en privatperson.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Begagnat, Second hand

Second hand-butiker säljer ofta på uppdrag av någon annan, så kallad kommissionsförsäljning. Men butiken har alltid säljaransvaret mot dig som kund och konsumentköplagen gäller.

När du till exempel köper begagnade kläder i en second hand-butik kan du alltså kräva att butiken åtgärdar eventuella brister eller ger dig prisavdrag för fel som du inte blivit upplyst om eller själv kunnat upptäcka vid köpet. Alla uppgifter om plaggens kvalitet, tvättbarhet och så vidare, ansvarar second hand-butiken för, även om butiken i sin tur har fått uppgifterna från en privat säljare.

Befintligt skick
Eftersom det rör sig om begagnade varor, får man som kund acceptera att de kan ha vissa brister, utan att vara felaktiga i lagens mening. Om butiken tydligt har informerat att en viss vara har någon defekt eller något skönhetsfel, kan du inte klaga på just dessa fel efter köpet.

Om du köper en begagnad vara direkt av en annan privatperson, gäller inte det vanliga konsumentskyddet. Var därför noga med att kolla upp om du handlar av ett företag eller privatperson. Läs mer om privatköp via länken som du hittar i rutan till höger.

Källa: Konsumentverket 2011-12-06

 

Lämna en kommentar