Retro

Retro (franska rétro, från rétrospectif, bakåtblickande, ytterst från latin) syftar på att inpireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi. Man talar till exempel om retromode, retroanu, retrobilar och retrodatorer. Den som gillar det som är retro kallas för retrofil, och behöver inte själv ha varit med om den tid som favoriseras. När ett flygbolag har ett flygplan målat enligt gammal grafisk profil kallas det retrojet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Inom mode syftar retro framförallt på produkter som varit moderna, trendiga eller som tillverkats i en stil som kan härledas till en specifik period, men som inte nödvändigtvis är av bättre kvalitet eller av dyrare tillverkning. En del produkter kan vara såväl Retro som Vintage, beroende på i vilket sammanhang det ses. Om det rör sig om äldre enskilda plagg av bättre produktion eller Haute Couture, används hellre termen vintage.

Nytillverkade varor som inspirerats av en tidigare era kallas Repro, d.v.s., reproducerade produkter, i gammal stil; i modern tappning.
 

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Mode

Inom modet började retrotrender göra sig gällande särskilt från omkring 1990. Flera faktorer har bidragit till detta. Retromodet ligger i linje med ökad individualism. Förklädet har fått en renässans som ett resultat av retrotrenden. Ibland används begreppet retro synonymt med vintage eller repro . Medan repro-klädesplagg syftar på nyproducerade plagg i en stil inspirerad av tidigare tidsperiod (t.ex. 60-talet) syftar emellertid orden retro och vintage på kläder som faktiskt är tillverkade under den specifika tidsperioden.
 

Dator- och TV-spel

Ordet retro används inte minst inom dator- och TV-spelandet. Med TV-spelskonsoler som Game Boy Advance och Nintendo Wii:s Virtual Console blir gamla TV-spel återigen populära, och retrospel räknas ibland som en särskild genre inom TV-spelen.

Retro är även en populär stil på moderna indiespel, till exempel VVVVVV (2010) och Cave Story (2004).
 

Filmer och serier

I början av 2000-talet har tecknade TV-serier från 1980-talet som Masters of the Universe, Teenage Mutant Ninja Turtles och Transformers återigen försökt slå igenom, och nya versioner har startat.
 

Musik

Under 1980-talet och början av 1990-talet var musik från 1950-talet och 1960-talet retro, och Sven Ingvars var då återigen populära. Mot slutet av 1990-talet och början av 2000-talet hade ABBA, som var populära på 1970-talet, ett nytt uppsving. A-Teens var populära, och artister som Lotta Engberg spelade in några covers på ABBA-sånger. 1999 startade musikalen Mamma Mia!. Några år senare har 1980-talet fått ett uppsving, och grupper som Alphaville spelats ganska ofta på radio.
 

Läs mer om:
Vintage
Stylist
Haute couture
Accessoar

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar