Webbplats

En webbplats (även sajtwebbsajt med flera, eng: website) är en sammanhängande samling av texter, dokument, bilder och multimedia som lagras på en webbserver, och som är nåbar över webben (det vill säga, genom kommunikation över Internet med protokollet HTTP).

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

För att besöka en webbplats används en webbläsare där webbplatsens adress, dess URL, anges. Olika bitar information – webbsidor, bilder etcetera – hämtas från webbplatsen när besökaren önskar se dem. Hyperlänkar gör att vissa ord kan leda vidare till andra sidor och kan även leda till information på andra webbplatser. För att kunna göra en webbplats tillgänglig för andra behövs en webbserver (ofta hyrs plats på ett webbhotell). Det finns företag som utvecklar webbplatser åt andra företag, så kallade webbyråer.

Ordet hemsida
Ordet hemsida, som ibland används synonymt med webbplats, i synnerhet en personlig webbplats, kan även ha andra betydelser. På grund av detta rekommenderar Svenska datatermgruppen att man undviker ordet till förmån för mer precisa ord som ”personlig webbplats”, ”personlig webbsida”, ”ingångssida” och ”startsida” i de olika betydelserna.

Källa

  • ”Svenska datatermgruppen”. Läst 30 maj 2013.

Läs mer om:
Marknadsföring
Reklam
Digital marknadsföring
Webbansvarig
Sociala medier

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar