Blogg

Försäljning av varor via en egen webbplats eller blogg skiljer sig inte från försäljning av varor på andra sätt.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Gratis produkter från företag

Har du en ämnesrelaterad blogg, exempelvis en modeblogg, får du kanske produkter gratis från olika företag. Det kan vara klädesplagg eller skönhetsprodukter.

Om exempelvis ett klädföretag regelbundet skickar kläder till dig i rätt storlek och förväntar sig att du ska skriva om dem i bloggen skulle det kunna innebära att det ses som en ersättning du fått för utfört arbete. Du utför ett arbete åt företaget när du skriver och gör reklam för dem i bloggen och som ersättning för ditt arbete får du kläder eller andra produkter från företaget.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Intäkten är i det här fallet produktens marknadsvärde, det vill säga det pris du skulle fått betala om du köpt den i en butik. Om intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beror på hur bloggverksamheten drivs.

Driver du bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte så innebär det att du driver näringsverksamhet. Ersättningen ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte drivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.
 

Ersättning för att skriva om företag och deras produkter

Det kan förekomma att du kan få ekonomisk ersättning för att du nämner restauranger eller företag och deras produkter i din blogg. Skillnaden på den här typen av ersättning och de gratis produkter du får från företag är att här finns ett avtal om att du ska göra en motprestation innan du får ersättningen. Det rör sig om en ersättning du får för att du utför ett arbete och intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beroende på hur bloggverksamheten drivs.

Om du driver bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte innebär det att du bedriver näringsverksamhet. Ersättningen för att du skrivit om ett företags varor eller tjänster ska då redovisas i näringsverksamheten. Om bloggen inte bedrivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby.
 

Helhetsbedömning

Du kan ha en eller flera typer av intäkter från din blogg. Hur intäkterna ska deklareras och beskattas beror på hur du driver bloggen och vilket syfte du har. Driver du bloggen som näringsverksamhet innebär det att alla intäkter från bloggen ska redovisas i näringsverksamheten (med undantag för om du säljer personliga tillgångar). Du kan alltså inte redovisa exempelvis affiliateintäkter som näringsverksamhet och ersättning för att du skrivit om och gjort reklam för en restaurang som hobby.
 

Källa:  Skatteverket 2018

Läs mer om:

Att köpa något via internet
Spel på nätet
Styrning av trafik på internet
Handel med domännamn och parkerade domäner

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar