Styrning av trafik på internet

Styrning av trafik på internet, trafikstyrning, innebär att någon använder sin eller sitt företags webbplats, för att länka över sina internetbesökare till andra webbplatser.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

All internethandel bygger på att det finns många besökare på en webbplats och internethandeln skulle inte fungera så effektivt som den gör idag om inte trafikstyrning förekom.
 

Länka och få betalt

Det krävs programvara för att hålla reda på varifrån besökare kommer. Den här typen av programvara kallas för affiliateprogram. För att kunna tjäna pengar på trafikstyrning krävs att du anmäler dig hos den som vill ha trafik till sina sidor, eller hos företag som administrerar sådana program. De personer som anmäler sig till ett affiliateprogram för att via sin webbplats länka över sina besökare till andra webbplatser kallas affiliates. En affiliate får oftast betalt av affiliateprogrammet. Affiliateprogrammet i sin tur tar betalt av företaget som vill ha besökare till sin webbplats. De flesta affiliateprogram finns i USA. Ur momsperspektiv saknar det dock betydelse var i världen den som administrerar trafikstyrningen befinner sig. Det som däremot är väsentligt i bedömningen av om det blir moms eller inte på transaktionen är var trafikstyraren respektive det företag som vill ha trafik styrd till sin webbplats befinner sig.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

De inkomster som uppkommer är skattepliktiga. Ersättningen betalas ofta ut till ett bankkonto i Sverige eller i utlandet. Den kan också komma i brevcheckar som du löser in i banken. Länkarna som används för att styra trafiken är ofta banner-länkar dvs. bildlänkar. Dessa är att jämställa med reklam. Reklam på internet är dock inte belagt med reklamskatt.

Det är viktigt att du som fått ersättning själv håller reda på vilka belopp som betalats ut för att ha som underlag till din inkomstdeklaration. Det är nämligen vanligt att exempelvis internetföretag i USA inte skickar ut några kontrolluppgifter. Oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar ska de dock redovisas i inkomstdeklarationen. Den lämnar du i maj året efter det år som du har tjänat pengarna.

För den som betalar för trafikstyrningen uppkommer en avdragsgill kostnad i rörelsen. 

Exempel
Anna är intresserad av cyklar. Hon har en webbplats där hon har samlat information om cyklar och cykelsport. Anna skulle gärna vilja tjäna lite extrapengar på sin hobby och tar därför kontakt med affiliateprogrammet Doubletrade.

Till Doubletrade har företaget Härliga hojen anmält att de vill ha fler besökare till sin webbplats. Härliga hojen säljer cykelsadlar och fler besökare betyder fler potentiella köpare. Doubletrade kontrollerar innehållet på Annas webbplats och föreslår därefter att hon placerar Härliga hojens reklambanner på sin sida.

När Annas Internetbesökare väljer att klicka sig vidare till Härliga hojens webbplats registreras det hos Doubletrade, för detta får hon sedan betalt. När det blir dags att deklarera måste Anna ta upp det hon har tjänat på att styra besökare till Härliga hojens webbplats i sin inkomstdeklaration.

Företaget Härliga hojen å sin sida kan dra av kostnaden som de haft i sina räkenskaper.

Källa:  Skatteverket
 

Läs mer om:

Att köpa något via internet
Spel på nätet
Handel med domännamn och parkerade domäner
Blogg

Det nya skatteförfarandet
F-skatt och egenavgifter
Arbetsgivaravgifter
Punktskatter
Moms
Skattekontot
Kulturarbetare
Upphovsmannakonto
Royalty
Torg- och marknadshandel
Delägare i fåmansföretag
Belopp och procent 2016

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar