Tillsatser, E-nummer

Är det farligt med konserverings-, förtjocknings- och sötningsmedel? Många undrar över de tillsatser som finns i maten. Men bara godkända tillsatser får användas och reglerna är stränga.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

E-nummer

Att en tillsats finns med E-nummer innebär inte att den får användas i alla livsmedel. Vilken tillsats står bakom ett E-nummer?
 

Färgämnen i livsmedel

Det finns både naturligt och kemiskt framställda färgämnen. Ett av de mest använda färgämnena är sockerkulör.
 

Godkännande av tillsatser

Bara godkända tillsatser får användas i maten vi äter. Innan en tillsats får användas måste den godkännas av EU-kommissionen. Det gäller för alla livsmedel såväl i Sverige som i hela EU.
 

Sötningsmedel

Sötningsmedel får bara användas till lättprodukter, till exempel light läsk, och livsmedel utan tillsatt socker. De sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts som helt säkra.
 

Konserveringsmedel

Mat som inte konserveras på något sätt och som förvaras under längre tid blir till slut förstörd av bakterier, jästsvampar eller mögel. Därför finns det metoder för att kunna bevara mat som man inte äter omedelbart.
 

Stabiliseringsmedel och liknande

Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings-och geleringsmedel är en grupp livsmedelstillsatser som används för att bland annat påverka en produkts konsistens.
 

Antioxidationsmedel

Antioxidationsmedel används för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade livsmedel från att missfärgas. De medverkar också till att vitaminer som förstörs lätt bevaras bättre i livsmedlet, till exempel vitamin A, D, E och B2 (riboflavin).
 

Animaliska tillsatser

Många tillsatser som kan tillverkas av animaliska råvaror kan även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg. För att få reda på exakt vilket ursprung en tillsats har kontaktar du den som tillverkar eller importerar livsmedlet.
 

Syror, baser och salter

Syror används för att öka surheten i ett livsmedel. Baser används tvärtom för att minska surheten. När syror och baser blandas bildas salter.
 

Övriga tillsatser i livsmedel

Klumpförebyggande medel, smakförstärkare, ytbehandlingsmedel och förpackningsgaser och drivgaser.
 

Aromer och enzymer

Varken aromer eller enzymer räknas som tillsatser. För dem gäller därför inte samma regler som för tillsatser och de har inga E-nummer.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar