Om du tar emot en ersättningsvara

När du ska skicka iväg en vara för reparation kan du välja att använda det så kallade standardutbytessystemet. Det innebär att du får använda en ersättningsvara i stället för den vara som du ska skicka iväg för reparation.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Huvudregeln är att din ersättningsvara ska ha:

  • samma varukod som den ersatta varan
  • samma handelskvalitet
  • samma tekniska egenskaper som den exporterade varan skulle ha haft om den hade reparerats.
     

Import i förväg

Inom standardutbytessystemet får du även använda dig av så kallad import i förväg. Det betyder att du kan ta emot en ersättningsvara innan du exporterar den vara som ska repareras. Tänk på att ersättningsvaran ska motsvara den vara du exporterar. Om den exporterade varan till exempel är begagnad före exporten, ska ersättningsvaran också vara begagnad. Undantaget är om du får en ersättningsvara utan att betala något till följd av fabrikationsfel eller garantibyte.

När du gör en import i förväg ska du ställa en säkerhet för tull och andra avgifter. Om du regelbundet exporterar varor för reparation i utbyte mot ersättningsprodukter kan du ställa en säkerhet för samtliga leveranser under en bestämd period.

Inom två månader från den dag då du gör din importdeklaration för ersättningsprodukterna, måste du göra motsvarande export. I fältet Särskilda upplysningar på tulldeklarationen för export anger du den föregående importens tull-id.
 

Källa: Tullverket
(Texten är inte bindande och har erhållits gratis, se Ansvarsfriskrivning)

Lämna en kommentar