Autogiro

Med autogiro kan du på ett smidigt sätt göra återkommande betalningar till en och samma betalningsmottagare. Rätt belopp dras automatiskt från ditt konto och du slipper hålla reda på räkningar och förfallodagar och riskerar inte att få påminnelseavgifter.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Autogiro

Autogiro är en form av stående överföring som sker på betalningsmottagarens uppdrag. För att komma igång med autogirot ger du betalningsmottagaren fullmakt (autogiromedgivande) att regelbundet dra en viss summa från ditt konto. En förutsättning för autogiro är alltså att du, som är kontohavare, själv medgett uttagen.

Du måste själv se till att det finns tillräckligt med pengar på ditt konto för att betalningen ska kunna göras. Senast klockan 00:01 den dag pengarna ska dras ska det finnas täckning på kontot. Saknas det tillräckligt med pengar kan det betyda att betalningen inte genomförs. Men beroende på vilka villkor din bank har för autogiro kan en betalning genomföras även om det leder till ett minus på ditt konto. Banken har då rätt att ta ut ränta och avgifter för den skuld som uppstår.

Du kan när som helst återkalla (säga upp) ett autogiromedgivande, antingen hos betalningsmottagaren eller hos banken. Ett återkallande hos betalningsmottagaren ska du göra senast fem vardagar före nästa dragning.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

 

Lämna en kommentar