E-faktura

Elektronisk faktura innebär att du får räkningen elektroniskt till din dator.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

E-faktura

Elektronisk faktura, eller e-faktura, innebär att du i stället för en räkning i brevlådan får räkningen elektroniskt till din dator. Räkningen syns på skärmen och godkänns där av dig för betalning via din bank på Internet.

Alla uppgifter är ifyllda på e-fakturan när du får den, men du kan ändra belopp och betalningsdag. Tänk på att kontrollera det ifyllda beloppet noga! Du kan ha ett avtal som innebär att du har rätt att välja mellan att betala hela skulden på en gång (exempelvis månadens bensinköp) eller att delbetala och lägga resten som en kredit. I så fall kan det lägsta möjliga delbeloppet vara ifyllt – om du inte ändrar på det så ligger det resterande beloppet kvar som en skuld, samtidigt som du också får betala ränta på skulden. Det kan bli ett oväntat dyrt alternativ om du hade tänkt att betala hela fakturan på en gång!

Du kan beställa olika tilläggstjänster via din Internetbank, exempelvis att få ett meddelande via e-post eller sms när det kommit en ny faktura. En annan sådan tjänst är automatisk betalning så att banken bevakar förfallodatumet och utför betalningen på rätt dag. Tjänsterna kan variera mellan olika banker.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar