Energideklaration

Om du bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt ska huset vara energideklarerat. Sammanfattningen av energideklarationen ska finnas uppsatt i byggnaden och vara tillgänglig för alla boende.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Energideklaration för hyreshus

Bor du i hyreshus är det bra att veta att det ska finnas en energideklaration för hyreshuset du bor i. Det är byggnadsägaren som har ansvar för att en deklaration genomförs och att en sammanfattning av energideklarationen finns uppsatt i huset. När det gäller bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns en energideklaration.

Helhetsbild över energianvändningen

Energideklarationen ger dig en helhetsbild över energianvändningen i hyreshuset. Deklarationen ger dig också möjlighet att jämföra huset med liknande. I energideklarationen kan det också finnas förslag på vilka åtgärder som kan ge förbättringar i byggnaden när det gäller energianvändningen. Du får också information om det har utförts någon ventilationskontroll och om radonhalten i huset har uppmätts. Energideklarationen ska alltid utföras av en oberoende energiexpert tillsammans med byggnadsägaren. Deklarationen är giltig i tio år.

Ställa krav

Som hyresgäst eller bostadsrättsägare kan informationen ge dig bättre möjlighet att ställa krav på byggnadsägaren eller bostadsrättsföreningen när det gäller förbättringar i huset för att effektivisera energianvändningen, för att få en bättre fungerande ventilation och låga radonvärden.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar