Obehöriga uttag

Ett obehörigt uttag är när någon annan än du själv, utan din tillåtelse, har tagit ut pengar med ditt kort eller använt det för att betala med.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Obehöriga uttag

Detta kan hända om ditt kort kommit i orätta händer, till exempel om du har tappat kortet eller det har blivit stulet. Har någon dessutom lyckats komma åt din kod så är det enkelt att missbruka kortet. Det förekommer också att någon skriver av alternativt på teknisk väg kopierar din kortinformation eller helt enkelt sett när du själv använt koden och med hjälp av dessa uppgifter gör obehöriga uttag eller köp. Det förekommer även att en närstående person gör obehöriga uttag eller inköp med kortet.

Var medveten om att ett kort är en värdehandling, som ska hållas under uppsikt så fort du lämnar hemmet. Du bör till exempel inte lämna kortet i ett låst hotellrum eller en låst bil, för blir kortet stulet där och det sedan missbrukas kan du få betala en del eller hela beloppet. Lämna aldrig kortet i bagaget när du reser utan bär det alltid på dig och ha aldrig koden antecknad i närheten av kortet.

Hur du har hanterat ditt kort blir direkt avgörande när man ska avgöra om du själv ska få stå för de obehöriga uttag som gjorts med ditt kort.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar