Trainee

En trainee är vanligtvis en nyutexaminerad student från universitet eller högskola som går ett s.k. traineeprogram.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Traineeprogram erbjuds av företag och myndigheter och har formen av en anställning. Traineeprogrammet innehåller oftast både praktik och teori, d.v.s. en del utbildning, och syftar oftast till att traineen ska lära sig företagets verksamhet från grunden och bygga nätverk för att efter avslutad traineeperiod kunna bli en nyckelperson i företaget.

Traineeprogram är ett vanligt förekommande fenomen i västvärlden, dock skiljer sig innebörden av trainee. I Sverige och Norden är trainee en kvalificerad och eftertraktad befattning, medan det till exempel i Storbritannien och USA tvärtom är en helt okvalificerad befattning längst ned i hierarkin på arbetsplatsen. I Sverige erbjuder ca 200 företag traineeprogram[1], exempelvis ABB, Ericsson, Siemens, Connecta, Schibsted och Telenor. Exempel på personer som startar sin karriär som trainee är Carl-Henric Svanberg, Leif Östling, Annika Falkengren.

I Sverige har TraineeGuiden, Sveriges Ingenjörer och Civilekonomerna sedan 2006 en gemensam certifiering av traineeprogram[2].

Noter

  1.  ”Traineeprogram”. Läst 2012-02-23.
  2.  (2006-10-23). ”Pressmeddelande: Schyssta traineeprogram får certifikat”. Pressmeddelande. Läst 2012-02-23.

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar