Konsumentperspektiv – livsmedel

Detta avsnitt handlar om livsmedel och innehåll ur ett konsumentperspektiv. Vad är nyttigt? Vad betyder E-nummer? Vilka tillsatser finns i vår mat? Och mycket mer.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Mat och dryck

Varför är det bra att äta fisk? Är det nyttigare att steka maten i olivolja än smör? Finns det näring i vin? Väldigt många studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot olika typer av allvarliga sjukdomar. Det är bra att äta ett halvt kilo frukt och grönt varje dag. I snitt äter svensken nästan 15 kilo choklad och godis om året. Sedan 60-talet har snaskätandet ökat med 122 procent. Du kanske har hört att energidrycker gör dig piggare? De kan också vara skadliga om du dricker för mycket av dem. Dricker du för mycket av vissa sorter kan du bli koffeinförgiftad. Och dricker du dem samtidigt med alkohol riskerar du att få mindre känsla för hur berusad du blir.
 

Näringsämnen

En av nycklarna till att äta rätt är att äta lite av varje. Det är ju inte bara mängden av näringsämnen som är viktig, utan också balansen mellan dem. Den som äter olika slags mat får lättare balans mellan alla näringsämnen kroppen behöver. Vetenskapen visar att fullkornsvarianter av bröd, pasta, ris och flingor skyddar mot flera allvarliga sjukdomar. Dessutom hjälper de dig att hålla vikten. Mer fet fisk, avokado och rapsolja. Mindre korv, bacon och grädde. Så gör du för att få mer av de nyttiga fetterna. Det leder till hälsa på lång sikt.
 

Tillsatser, E-nummer

Är det farligt med konserverings-, förtjocknings- och sötningsmedel? Många undrar över de tillsatser som finns i maten. Men bara godkända tillsatser får användas och reglerna är stränga. Briljantblått och rödbetsrött, som också heter E 133 och E 162, är bara två av de närmare fyrtio färgämnen, som får användas till godis, efterrätter och andra livsmedel. Mat som inte konserveras på något sätt och som förvaras under längre tid blir till slut förstörd av bakterier, jästsvampar eller mögel. Därför finns det metoder för att kunna bevara mat som man inte äter omedelbart.
 

Oönskade ämnen i livsmedel

Det finns ämnen du kanske inte vill höra talas om i samband med mat. Bekämpningsmedel, miljögifter och läkemedelsrester känns inte så nyttigt. Tyvärr är det omöjligt att helt undvika att skadliga ämnen hamnar i maten eftersom vissa av dem finns i miljön. Vissa växter innehåller naturliga växtgifter som till exempel ska skydda mot insekter. Oftast är halterna så låga att det inte är farligt för människor. Men ibland är det bra att se upp.
 

Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar

Bakterier finns naturligt i den mesta maten. En del är bra och gör så att maten smakar bättre och håller längre. Andra bakterier kan göra oss sjuka och dem måste vi skydda oss emot. Virus och parasiter som framkallar sjukdom kan också spridas med mat. Listeria är en bakterie som kan finnas i dessertost men också i smörgåspålägg och gravad eller rökt fisk. Gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga.
 

Text på förpackning, märkning

För att göra det lättare att hitta rätt bland maten är den märkt på olika sätt. De finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ingredienser, vikt och annat ska synas tydligt och vara lätt att förstå. Köper du mat över disk, fråga gärna om innehållet. Den som säljer maten måste kunna svara på dina frågor. Genom texter och märkning kan du jämföra innehåll, välja nyttiga varianter och undvika sådant du inte tål. Du hittar också kontaktuppgifter om du har frågor eller vill klaga.
 

Kosttillskott

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten. Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.
 

Ekologisk mat

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.
 

Nya livsmedel

Insekter, chiapudding och te på chaga – nya smaker och nya maträtter lockar. Men även om det kan verka krångligt så är det just för att skydda konsumenterna som nya livsmedel inte får säljas utan granskning och godkännande.
 

Genmodifierad mat, GMO

Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO. I alla tider har människan försökt förbättra sina kulturväxter genom att förändra växternas arvsmassa – gener. Detta har skett med hjälp av olika korsnings- och förädlingsmetoder. Utvecklingen inom gentekniken har skapat nya möjligheter att tillföra grödor och livsmedel egenskaper som inte går med traditionellt förädlingsarbete.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar