Mat och dryck

Många kalorier men inte så mycket näring. Det är gemensamt för godis, choklad, glass, bakverk, sylt, marmelad och chips. Här får du svar på frågor om sött och salt.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Godis och snacks

Dricksvatten

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. I Sverige använder varje invånare cirka 160 liter vatten per dag, varav tio liter till dryck och matlagning.
 

Drycker och alkohol

Att njuta av ett glas till maten då och då är inte farligt. Men att dricka alkohol eller söta drycker i för stora mängder är inte bra för oss.
 

Frukt, grönt och baljväxter

Fem knytnävsstora portioner om dagen. Så mycket frukt och grönsaker är bra att äta för att hålla sig hälsosam. Med andra ord: 500 gram för vuxna och 400 gram för barn.
 

Fisk och skaldjur

Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan. Bland annat innehåller det mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av. Njut av magra, medelfeta och feta fiskar så får du mycket av flera viktiga ämnen.
 

Kött, kyckling och ägg

Rikt på protein, snålt på fett och bra för hälsan? Ja, men ät inte för mycket. Håll dig till högst 500 gram rött kött och chark i veckan. För både hälsans och miljöns skull. Du behöver inte räkna in kyckling och ägg.
 

Mjölk och mejeriprodukter

Mejerihyllan är ett av de områden som utvecklats mest under senare år. Här hittar du en rad produkter i olika smaker. Mjölk, fil, yoghurt, ost, gräddfil, grädde och mycket annat. Leta efter Nyckelhålet så får du i dig mindre socker och mättat fett.
 

Spannmål, potatis och ris

Spannmål i olika former är bra för både miljö och människa. Allra bäst för hälsan är att välja fullkorn. Då finns alla nyttiga vitaminer och mineraler kvar och du får mer av de viktiga fibrerna.
 

Smör, margarin och matolja

Vilket fett är egentligen rätt fett? En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat. På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter som innehåller mycket nyttigt fett.
 

Svamp – lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter

Det finns många goda matsvampar. De är en bra källa till fiber, vissa vitaminer och mineraler som till exempel niacin, mangan och kalium. Plocka bara sådana svampar som du är säker på är bra matsvampar. Chansa aldrig om du är det minsta osäker.
 

Nötter och frön

Ett par matskedar nötter och fröer om dagen. Så mycket nötter och fröer är bra att äta för att hålla sig hälsosam.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar