Värmepumpar

Värmepumpar är samlingsnamnet på pumpar som hämtar värme från till exempel luften, marken, berggrunden eller vattnet i en sjö. Att investera i en värmepump kan i vissa fall kosta relativt mycket pengar. Men eftersom de medför en markant sänkning av de löpande kostnaderna, kan det ändå vara en lönsam affär.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Värmepumpar

För att veta vilken typ av värmepump som passar dig, är det viktigt att kontrollera din energianvändning. Kortfattat kan man säga att om ditt hus använder lite energi kan, uteluft vara ett alternativ som värmekälla för pumpen. Och om du använder mycket energi, kan bästa värmekällan vara mark, berg, grundvatten eller sjö.

Hur fungerar det?

Din pump hämtar värme från den energikälla du valt. Beroende på vald pump kan värmen spridas i huset på tre sätt: genom ventilationssystemet, genom varmluft eller genom att man kopplar samman pumpen med ett vattenburet system. Då värmer pumpen upp vattnet som sedan fördelar värmen via element eller golvvärme.
Värmepumpar drivs av el, men de minskar behovet av inköpt el med cirka två tredjedelar. En inköpt kilowattimme ger alltså ungefär tre kilowattimmar tillbaka i värme.

Värt att tänka på

Din pumps effekt ska beräknas på hur mycket energi huset behöver när det är som kallast. I de flesta fall blir det dock dyrt att köpa en pump som täcker ditt behov under årets kallaste dagar. Istället kan det löna sig att köpa en pump med lite lägre effekt och istället tillföra extra värme med en el-patron under kalla perioder.
Värmepumpar är ett bra val för uppvärmning av ditt hus, de är effektiva och underhållsfria. Du är dock beroende av el, vilket gör dig sårbar om du skulle drabbas av ett längre elavbrott.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar