Resa i EU

Här får du hjälp att hitta vilka svenska myndigheter eller institutioner inom EU som kan ge svar på dina frågor om pass och visum, att resa med djur, att handla eller bli sjuk på resan och om mobiltelefoni och surf.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Pass och nationellt id-kort

När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling.
 

Ditt Europa om resehandlingar inom EU

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare, bland annat om vilka resehandlingar du behöver ha med dig när du åker till ett annat EU-land. 
 

Polisen utfärdar pass och nationellt id-kort

Giltiga resehandlingar när du reser inom EU är de som utfärdats av nationella myndigheter. Kontakta polisen för mer information om hur du skaffar pass eller nationellt id-kort.
 

Information om länder

Vad gäller på resan? Resenärer omfattas av lagen i det land man besöker. Vissa EU-länder har krav på att man måste bära med sig sina ID-handlingar, andra har infört tillfälliga gränskontroller.
 

Ambassadernas reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Informationen gäller exempelvis aktuella händelser, sjukvård och lokala lagar. 
 

Appen UD-resklar

Sveriges ambassaders reseinformation finns i Utrikesdepartementets app UD-resklar. I appen kan resenärer också ta del av kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat samt UD:s råd inför resan.
 

Polisens information om att resa i EU

På polisens webbplats kan du läsa mer om kravet på pass eller nationellt id-kort under resan och om gränskontroller.
 

Handla på resan i EU

Du kan fritt köpa varor i andra EU-länder och ta med dem till Sverige. Det finns några få undantag. Sverige har på samma sätt som andra länder regler för införsel av till exempel läkemedel, vapen, utrotningshotade djur och livsmedel.
 

Tullverket om köp på resa i EU-land

Tullverket ger information om reglerna och i Tullverkets app Tullregler finns den information du behöver för att göra rätt.
 

Resa med djur i EU

Om du ska transportera eller resa med djur från eller till Sverige gäller olika regler, bland annat beroende på om det handlar om sällskapsdjur eller andra djur.
 

Jordbruksverket ansvarar för regler

Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för reglerna och kan svara på frågor om införsel och utförsel av djur.
 

Tullverket utför kontroller vid gränsen

Tullverket utför kontroller vid gränsen åt Jordbruksverket. När du vill ta med ett djur till Sverige måste du ofta anmäla djuret till Tullverket. 
  

Ringa och surfa i EU

När du ringer, sms:ar eller surfar i ett annat EU-land så betalar du samma pris som hemma i Sverige. Kolla alltid upp vad som gäller hos din operatör innan du reser!
 

PTS om maxpriser och roaming

Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet för EU:s regler kring så kallad nätneutralitet och internationell roaming. Till PTS vänder du dig för information om maxpriser och regler för att ringa och surfa med mobilen när du reser inom EU.
 

Sjuk på resan i EU

Inom EU har du rätt till samma vård som invånarna i landet du besöker. Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort när du reser.
 

Sjukvård och tandvård i annat EU-land

Försäkringskassan ger information om vad som gäller om du tillfälligt vistas i ett annat EU-land och behöver söka sjukvård eller tandvård. Där kan du också beställa ditt europeiska sjukförsäkringskort.

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare. Här hittar du svar på vanliga frågor gällande det europeiska sjukförsäkringskortet.
 

Införsel och köp av läkemedel

Läkemedelsverket ger information om regler för införsel av läkemedel, narkotikaklassade läkemedel och dopningsklassade läkemedel, Schengenintyg och regler för köp av läkemedel i EU.
 

Problem på resan i EU

Som passagerare inom EU har du en rad olika rättigheter beroende på hur du reser. Flyg-, tåg-, båt- och busspassagerare har rätt till ekonomisk ersättning och assistans vid problem på resan. Reglerna gäller för inställda resor, förseningar och överbokningar.
 

Villkor för ansökan om ersättning

Ditt Europa är en EU-webbplats som ger råd till EU-medborgare. Här finns information om dina rättigheter som passagerare och om hur du gör för att kräva ersättning.

Passagerarrättigheter inom EU på Ditt Europas webbplats

Läs mer om:

Bo, arbeta och studera i EU
Söka EU-stöd
Driva företag i EU
Handla i EU
Tvister och klagomål i EU


Källa:

riksdagen.se

 

Lämna en kommentar