Uppdaterades:

Alla ska genom tydlig märkning ha möjlighet att göra ett medvetet val mellan produkter som består av, innehåller eller har framställts av GMO och konventionella produkter. Lagstiftningen reglerar genetiskt modifierade organismer, GMO, i både livsmedel och foder. 

Uppdaterades:

Med berikning menas att vitaminer eller mineraler tillsätts till livsmedel för att förbättra deras näringsvärde. Det finns olika anledningar till att livsmedelstillverkare väljer att berika sina produkter. En vanlig orsak är att halten av något eller några näringsämnen minskar då livsmedlet lagras eller processas. Det kan också handla om att tillverkaren vill erbjuda konsumenten en berikad produkt som alternativ till ett liknande livsmedel.
 

Rökning av livsmedel är i sig en urgammal teknik för att öka livsmedlens hållbarhet, men också för att ge livsmedlen en önskad smak, färg, och konsistens. Livsmedel som röks i rökaromer genomgår till största del samma förändringar i smak, färg och konsistens som livsmedel som rökts i direkt rökning. Hållbarheten kan ibland vara något kortare.

Uppdaterades:

Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som sätts till livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft. Aromer ger eller förstärker smak av till exempel frukter, vanilj, röksmak, skaldjur eller bittermandel.

Uppdaterades:

Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt syfte och som normalt inte konsumeras som livsmedel i sig. En tillsats måste vara godkänd för att få användas.  

Uppdaterades:

De ämnen som är vanliga orsaker till allergi, eller annan överkänslighet, benämns allergener. Det enda en allergisk person kan göra för att undvika att bli sjuk är att se till att maten inte innehåller det som orsakar allergin. Det finns därför särskilda märkningsregler för de vanligaste allergenerna. 

Uppdaterades:

Den som köper ekologisk mat i butiken ska känna sig säker på att maten svarar mot de krav som reglerna, EG-förordningarna, ställer. Det handlar om redlighet - alltså att ett livsmedel ska bestå av det som det uppges innehålla - men också om etik. Därför är kontrollen så viktig. EU-logotypen för ekologisk mat får bara hamna på ekologiska produkter.

Uppdaterades:

Livsmedelslagstiftningen syfte är att skydda konsumenterna och att säkerställa att de får information om maten. Det finns både grundläggande lagstiftning som gäller för alla livsmedel, och mer specifika regler inom vissa områden. Här kan du läsa om lagstiftningen inom några av dessa specifika områden.