Farliga leksaker

En av de allvarligaste olycksriskerna med leksaker är kvävningsrisk. Småbarn stoppar ofta leksaker i munnen som sedan fastnar i halsen och täpper till luftflödet i bakre delen av munnen, halsen eller lungorna. Här finns information om vad som är bra att tänka på när du ska välja leksaker.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Undvik farliga leksaker

Välj att köpa leksaker från seriösa butiker

Seriösa butiker känner till säkerhetskraven och accepterar reklamationer. Oseriösa företag tenderar att ignorera säkerhetskrav och det förekommer även falska kopior av välkända märkesprodukter. Rapportera alltid säkerhetsproblem med en leksak till tillverkaren eller till återförsäljaren där du köpte leksaken.

Anmäl farliga leksaker

Om du hittar en farlig leksak hos en handlare kan du anmäla det till Konsumentverket via deras webbplats eller brev. För att Konsumentverket ska kunna agera behövs namn och adress till handlaren eller importören och uppgift om märke på leksaken. När det gäller marknader kan det vara svårt att ta reda på, men arrangören ska kunna ge besked.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Kontrollera nog leksaker som är köpa på marknader

Leksaker som försvinner från den vanliga leksakshandeln därför att de inte uppfyller säkerhetskraven dyker ibland upp på marknader istället. Därför har Konsumentverket tagit fram en folder som informerar marknadshandlare om reglerna för säkra leksaker och vad som inte får säljas.

Magnetleksaker kan ge tarmskador

Olyckor har inträffat när barn svalt magneter eller en magnet tillsammans med ett metallföremål. Föremålen har dragits till varandra och orsakat hål på tarmväggarna. Det har lett till flera allvarliga skador och ett dödsfall. Magnetföremål i leksaker ska därför vara så stora att de inte kan sväljas vilket innebär att de inte får gå ner i en smådelscylinder. Kravet gäller oavsett vilken åldersgrupp leksakerna är avsedda för.

Farliga mjukgörare (ftalater) i plastleksaker

Ftalater är ett samlingsnamn på en grupp kemiska ämnen som bland annat finns i mjukplast, inte i hårdplast. Det gör att ftalater kan finnas i såväl leksaker som andra produkter avsedda för barn. På grund av risk för skador från exponering av ftalater finns lagstiftning om begränsning av ftalater. De tre farligaste ftalaterna är totalförbjudna och tre andra är förbjudna i leksaker och barnartiklar som barn kan stoppa i munnen. Förbudet gäller om produkterna är avsedda för barn under 14 år.

Höga ljud

Leksaker som knallpulverpistol, smällare och leksaker med knäppande ljud kan vara farliga för hörseln. Har man riktig otur kan man få bestående hörselskador. Läs instruktionerna och varningstexterna noga.

Leksakstelefoner, radiostyrda bilar, leksaksverktyg och många elektroniska leksaker har ofta ihållande höga ljud. Sådana leksaker kan du provlyssna i affären. Varaktigt ljud ger inte akuta hörselskador men kan slita på hörselorganet och skada på sikt. Ju längre tid man lyssnar och ju närmare leksaken hålls mot örat, desto större är risken för hörselskada. Var särskilt noga med mobiltelefoner, hörlursleksaker och andra leksaker som barnen håller nära örat. Låter det högt och besvärande när du håller leksaken vid örat, är den inte lämplig för barn.

Blåsinstrument/vuvuzuelor ger ifrån sig väldigt höga ljud. Ska du vistas i en miljö där dessa används bör du använd hörselskydd för att undvika att skada din hörsel.

Sugkoppar

För leksaker med sugkoppsfäste gäller att sugkopparna inte ska kunna dras eller vridas loss från leksaken. Om de är lösa från börja ska sugkopparna ha en minsta diameter om 44,5 millimeter. Uppfyller sugkoppen något av dessa krav minskar risken för att barnet ska skadas.

Konsumentverket anser att motsvarande krav kan ställas också på andra produkter med sugkoppsfäste de kan komma att användas på ett sätt som gör dem tillgängliga för barn. En sådan produkt är solskydd för bilfönster. Det är särskilt viktigt att produkten uppfyller kraven om den är utformad på ett sätt som kan locka barnet till lek, till exempel om den har en bild som är särskilt tilltalande för barn.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012

Läs mer om:

Produktsäkerhet och försäljning
Vad säger lagen
Underlätta och återkalla
Återkallade produkter
Leksaker, lag
Leksaksregler
Marknadskontroller
Personlig skyddsutrustning
Lag om personlig skyddsutrustning
Textilier
Tjänstesäkerhet, lag
Systematiskt säkerhetsarbete
Åtgärdsplan

 

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar