Börja exportera

Det är mycket att tänka på om du funderar på att börja exportera varor till länder utanför EU. Här är fyra punkter att börja med.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Bestäm varukod

Alla varor har specifika varukoder som ligger till grund för bland annat tullsats, avgifter, bestämmelser och statistik. När du bestämmer varukod för en vara gör du en klassificering av varan. Det är viktigt att klassificeringen blir rätt. Du kan själv göra en klassificering i söksystemet Tulltaxan. Om du har svårt att göra klassificeringen kan du alltid ringa Tullverket på telefonnummer 0771-520 520.
 

Ansök om tillstånd

Du kan behöva tillstånd eller licenser från andra myndigheter för att exportera en viss vara. Du behöver till exempel kontakta Läkemedelsverket för handel med hälsokostprodukter, Skatteverket för handel med alkohol och tobak och Jordbruksverket för handel med färsk frukt och grönsaker. Tänk på att kontrollera det här innan du sätter igång.
 

Registrera dig som exportör

En förutsättning för att över huvudtaget få handla med varor med länder utanför EU är att ditt företag finns med i EU:s register över ekonomiska aktörer Eori (Economic Operator Registration and Identification) och har ett Eori-nummer. Enklast ansöker du om ett Eori-nummer på tullverket.se. Det är kostnadsfritt och de flesta ansökningarna hanteras inom en timme

Läs mer och ansök om Eori-nummer

 
Deklarera elektroniskt och berätta vad du vill exportera

När du exporterar en vara ska du alltid lämna en elektronisk tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen uppger du vilka varor du tänker exportera och vilka värden varorna har. Du kan själv deklarera elektroniskt med Tullverkets internetdeklaration TID eller anlita ett ombud som gör det.
 

Källa: Tullverket
(Texten är inte bindande och har erhållits gratis, se Ansvarsfriskrivning)

Lämna en kommentar