Bostadsrättsförsäkring

Bor du i en bostadsrätt bör du teckna ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring. Din vanliga hemförsäkring räcker inte.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bostadsrättsförsäkring

I en bostadsrätt ansvarar du själv för lägenhetens inre till exempel golv, innertak, innerdörrar, fönster, tapetsering, målning, kök och badrum. Du bör ha en försäkring som kan ersätta:

  • skador på lägenheten som du svarar för på grund av din underhållsskyldighet enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar
  • fast inredning som du själv eller tidigare ägare har bekostat

Din bostadsrättsförsäkring kan bland annat ersätta skador efter brand och läckage, men även andra skador på hushållsmaskiner och installationer.

Skillnaderna mellan försäkringsbolagen är stora när det gäller vattenskador i badrum. Många bolag ersätter inte läckande yt- och tätskikt.

En annan försäkring som ofta blir aktuell vid en skada i är bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring. Alla skador som berör fastigheten, bör i första hand anmälas till föreningens försäkring.

Ibland har föreningens fastighetsförsäkring utökats med bostadsrättstillägg för alla medlemmar, och då behöver du inte ett eget. Hör med styrelsen om vad som gäller i din förening.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar