Hyran

Hyran ska betalas månadsvis i förskott – senast sista vardagen i föregående månad. Om du inte betalar hyran kan du bli tvungen att flytta.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Värden vill ha in hyran varje månad

Du ska betala hyran varje månad även om du inte får någon hyresavi från värden. En hyresavi är bara en service som hyresvärden ger som underlättar både för dig och värden. Detsamma gäller autogiro där hyran dras direkt från hyresgästens bankkonto till hyresvärdens konto. Det är fortfarande ditt ansvar att kontrollera att hyran verkligen betalas.

Spara kvittot

Posten och bankerna ger kvitto på inbetalningar av hyran. Det är viktigt att få kvitto om du betalar kontant till hyresvärden. Om det skulle uppstå en tvist är det bra om du sparar kvitton minst tre år bakåt i tiden för att kunna bevisa att du har betalat hyran. För dig som betalar via Internet fungerar ett utdrag från din internetbank som kvitto om det framgår att pengarna dragits från ditt konto, vilket datum det skett och till vilket konto pengarna har förts.

Problem att betala hyran?

Om du inte betalar hyran i tid kan du tvingas flytta. Om du har problem med att betala hyran är det viktigt att ta kontakt med hyresvärden. Det kan till exempel finnas möjlighet att göra en avbetalningsplan och dela upp betalningen av skulden.

Om du har en hyresskuld och får ett meddelande från hyresvärden eller Kronofogden om avhysning, kan du återvinna hyresrätten om du betalar skulden inom tre veckor. Om du fortsätter att upprepade gånger betala hyran för sent riskerar du att sägas upp. Då gäller inte de tre veckorna längre.

Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Lämna en kommentar