Boendets miljöpåverkan

Det är inte bara boendeformen som bestämmer hur mycket ditt val av boende påverkar miljön.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Boendets miljöpåverkan

Bor du ensam i ett rum och kök förbrukar du troligtvis inte lika mycket energi som en barnfamilj i villa. Men barnfamiljen kanske sorterar allt sitt avfall och åker kollektivt till jobb och skola, medan du inte har möjlighet att sortera soporna och kör bil fem mil till jobbet varje dag.

Praktiskt taget allt du gör påverkar miljön på något sätt – positivt eller negativt.

Möjligheter att minska miljöpåverkan

För många är det svårt att veta hur den egna miljöpåverkan ser ut. Vet du till exempel hur mycket vatten du använder, hur mycket energi du nyttjar för att värma din bostad och om din förbrukning är högre eller lägre än andras? Att inte veta gör det svårt för många att förändra sitt beteende. De flesta vill kunna se resultatet av förändringen och därigenom uppmuntras att fortsätta minskningen av sin miljöpåverkan. Exempelvis visar undersökningar att många som bor i lägenhet, och tidigare har klagat på för låga temperaturer inomhus, gärna sänkte temperaturen när de gavs möjlighet till individuella räkningar för uppvärmning.

Olika faser i livet

Din miljöpåverkan förändras under livet, i takt med förändringar i din livssituation. När du bor hemma hos föräldrarna utgör ni tillsammans ett större hushåll, där ni alla drar nytta av samma uppvärmning och liknande. Samtidigt kanske ni åker mycket bil till olika fritidssysselsättningar. När du flyttar hemifrån förändras detta. Din personliga energianvändning för uppvärmning ökar, samtidigt som du kanske cyklar istället för att åka bil. På liknande sätt fortsätter det genom livet. För att minska din miljöpåverkan är det viktigt att kunna se vilka förändringar som sker och vad de innebär.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar