PR – public relations

PR - public relations, förknippas ofta med stora företag och det politiska etablissemanget som vill synas och höras i massmedia. De större företagen och de politiska partierna sänder ut mängder med pressreleaser varje dag. Är det intressanta budskap "nappar" journalisterna och skriver om det i sina tidningar, tar upp det i radio eller visar det på TV. Budskapet får en stor genomslagskraft och det är "gratis".

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

På samma sätt kan ett litet företag arbeta. Det är kanske svårt att nå ut rikstäckande, men att synas och höras på den lokala eller regionala marknaden behöver inte vara så svårt.

Vad är PR?

PR är till för att ditt företag ska uppfattas positivt och ge ett gott intryck mot allmänheten och andra företag. Det som skrivs i massmedia har många gånger en större genomslagskraft än vanlig reklam. Vad ditt företag gör skapar en image, en bild, av företaget i andras ögon.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Den reklam som ditt företag gör riktar sig oftast direkt mot en målgrupp, ett kundsegment. PR däremot riktar sig till en större kontaktgrupp, oftast allmänheten, men kan i vissa fall även den vara riktat mot en särskild målgrupp (via facktidningar).

För artister, konstnärer, politiker m. fl. betyder positiv PR väldigt mycket.

Olika PR-aktiviteter

Den första fråga du måste ställa är vad ditt företag har eller gör som kan vara intressant för en bredare publik. Vad kan ditt företag ge en reporter för att han eller hon ska kunna skriva en nyhets- eller informationsartikel.

Om du startar ett företag eller köper ett företag på din ort kan det vara intressant för den lokala pressen. Lanserar du en ny produkt eller tjänst kan det vara intressant ur facktidningars perspektiv. Ett ”jippo”, en tävling eller något annat som företaget hittat på kan även det generera positiva skriverier. En invigning av någonting med några inbjudna kändisar och politiker brukar också fungera. Att göra det lite oväntade skapar alltid intresse från massmedia – låt därför fantasin flöda.

Tidningar måste fyllas med artiklar och det är inte lätt att vara journalist heller. De är tacksamma för tips och uppslag. Specialtidningar, fack- tidningar, har många gånger små redaktionella resurser och tar därför tacksamt emot material.

Journalister är skickliga yrkesmän så försök inte tvinga dem att skriva någonting, särskilt inte på det sättet som du vill. Undvik att överdriva och ljug aldrig. Istället kan det slå tillbaka som en ”avslöjande artikel” med negativ reklam som följd. Nej, ge uppslag och idéer och glöm inte att vara tillgänglig för intervjuer.

Pressreleasen

När du skriver en pressrelease ska du tänka på följande:

  • Börja med nyheten.
  • Utveckla och beskriv den därefter mer.
  • Använd korta ord, korta meningar och korta stycken. Undvik facktermer, dock inte till facktidskrifter.
  • Håll dig kort och ”brodera” inte ut texten.

Kom ihåg att skriv namn och telefonnummer så att en journalist kan kontakta dig för kompletterande upplysningar.

Har du bilder, diagram eller liknande bifogas dessa. Många gånger kan det vara det som fäller avgörandet om det blir en artikel eller inte. Glöm inte att bifoga bildtexter.

Pressreleasen skickar du till tidningens redaktion, alternativt till någon journalist som du vet bevakar ditt område.

Presskonferenser

Ibland kanske företaget har något riktigt intressant att förmedla. Bjud då in till presskonferens. Arbetsgången är följande:

  • Skicka ut en inbjudan 1-2 veckor innan så att redaktionerna kan planera. Gör det i brevform och berätta vad presskonferensen kommer att handla om. Inga detaljer i brevet.
  • Själva presskonferensen. Berätta om ditt budskap på ett positivt och intressant sätt. Var ordentligt påläst och se till att du/ni i förväg tänkt ut vad som ska sägas och inte sägas. Frågor kommer att ställas och eventuella intervjuer görs i anslutning till presskonferensen.
  • Material till journalisterna ska finnas tillgängligt i mappar d.v.s. texter och bilder. Kontrollera vilka tidningar som INTE var där. Skicka över materialet till dessa. Även om de inte var på presskonferensen kan materialet komma in i tidningen.

Pressartiklar

Som vi tidigare nämnt har många facktidningar och för den delen även vissa lokaltidningar ganska små redaktionella resurser. De brukar anlita frilansjournalister och köper material av dessa. Har företaget något intressant att förmedla, skriv en artikel och skicka till den tilltänkta tidningen. Kanske ett telefonsamtal innan kan vara på sin plats för att få reda på om intresse finns för det ditt företag har att säga.

Produktnyheter, nya produktionssätt, ett nytt sätt att paketera en tjänst på, forskningsrapporter m.m. är alltid intressanta händelser som kan ge uppslag till en artikel.

Läs mer om:

Reklam
Traditionella reklamkanaler

Internet
Reklam via e-post
En bärande kommunikationsidé
Kampanjplan
Samarbete med reklambyrå
Viktiga begrepp som bör kunnas
Logotyper och varumärken
Text och typografi
Bilder och färger i trycksammanhang
Trycksaker – papper

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar