Mitt företag – vägledning

Genom att använda detta självstudiematerial i kombination med övrig information på webbplatsen expowera.se kommer säkert en del av dina frågor att besvaras. Med kunskap går det att undvika kostbara misstag i företagsstarten och i utvecklandet av företaget.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Materialet är även användbart vid utbildningar i ”Starta Eget”.
 

Vägledningen för ”Mitt företag”.

Vägledningen består av flera olika komponenter:

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

 • Den första är att du själv svarar för kunskapsinhämtningen via de källor vi hjälper dig med, men även att du ska vara aktiv när det gäller all annan informationsinhämtning som kan vara till nytta inför en företagsstart.
   
 • Via detta material leds du på ett strukturerat sätt i arbetet med att bland annat formulera en affärsplan. En affärsplan som även kan användas då du söker banklån eller kanske lämnar in en ”Starta Eget”-ansökan.
   
 • Vägledningen hänvisar till textavsnitt i expowera. När du klickar på dessa länkar öppnas sidan i ett nytt fönster. Har vi funnit att det finns kompletterande kunskap på andra webbplatser hittar du länkarna till dessa i anslutning till texterna.
   
 • Den lokala hjälpen i din närhet består av……
  Detta är något du får ta reda på själv. Kanske har kommunen en näringslivsenhet du kan kontakta, en lokal företagareförening, ett nyföretagarcentrum etc.

Målet med denna vägledning är att du ska genomgå en ”process”. Genom att bearbeta din affärsidé, skriva en affärsplan etc. leder det till både kunskap och eftertanke. Du kommer fram till slutsatsen, att vara företagare är helt rätt för mig och att det finns en marknad för min produkt/tjänst. Alternativt inser du att din affärsidé inte är tillräckligt lönsam för att du ska kunna leva på den. Det är mycket bättre att dra den slutsatsen under arbetet med detta väglednings- material än att göra det i verkligheten.

Arbetet med ”Mitt företag” kommer att ge dig grundläggande kunskaper och färdigheter i att starta, utveckla och driva ett eget företag.
 

Hur vi tänkt att denna vägledning ska användas

Varje avsnitt är indelat i tre delar. Den första delen är en kort introduktion där vi beskriver vad avsnittet handlar om. Introduktionen är korta utdrag ur texter från expowera och/eller sammanfattningar.

Den andra delen, arbetsuppgifter, beskriver vad du ska utföra. I anslutning till de uppgifter vi tycker du bör arbeta med har vi lagt in länkadresser till en eller flera avsnitt i expowera. Där finner du kunskap och hjälp i ämnet. När du klickar på länken öppnas sidan i ett nytt fönster.

Den tredje delen består av en liten kunskapstest. Ta den inte för allvarligt. Vi tycker ändå att du bör kunna svara på frågorna.

Någon tidsaspekt finns inte med i detta vägledningsmaterial. Avsnitt 8 som handlar om marknadsföring och försäljning tar säkert betydligt längre tid att arbeta sig igenom än avsnitt 11, lagar och regler.

Ett litet tips är att skriva ut innehållsförteckningen och ha den bredvid då du arbetar. Naturligtvis kan du skriva ut alltsammans om du nu vill det. 

Att formulera sin affärsplan m.m. tillsammans med andra, som också funderar på att starta ett företag, kan vara till stor hjälp. De diskussioner som brukar uppstå och kravet på att kunna formulera sig på ett sådant sätt att andra förstår, är något man alltid har nytta av.

Vi önskar dig lycka till i utvecklandet av ditt företag!
 

Mitt företag – vägledning
1. Din idé, affärsplanen
2. Du som företagare, din bakgrund, delägarskap
3. Din produkt/tjänst. Hur omvärlden påverkar
4. Marknaden, kunder och konkurrenter
5. Mål, strategier, företagets styrka/svaghet
6. Budgetering och finansiering
7. Kalkylering och prissättning
8. Marknadsföring och försäljning
9. Bygga nätverk
10. Tillstånd, försäljningskrav
11. Lagar och regler
12. Företagsformer, registrering
13. F-skatt, skatter
14. Skyddsnät, handlingsplan, kontakter

 

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar